top of page
pexels-oleksandr-p-322461.jpg

Yleistietoa vihreästä teestä

Vihreä tee on Aasiasta Eurooppaan rantautunut teelaatu, jonka suosio on ollut länsimaissa suuressa kasvussa. Tämä johtuu sen ainutlaatuisista terveysvaikutuksista, ja mustaa teetä heleämmästä mausta. 

 

Vihreä tee on pitkään ollut teelaatu, jota kansa on karttanut sen kitkeryyden johdosta. Kitkeryys on kuitenkin vain haudutuserheistä (liian kuuma vesi) johtuva sivuvaikutus, ja oikein haudutettuna vihreä tee on makunautinto vailla vertaa. Vihreän teen tuottajamaita ovat Kiina ja Japani, joilla teen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. 

pexels-min-an-981091.jpg

Vihreän teen historia

Vihreän teen juuret löytyvät jo antiikin Kiinasta. Legendan mukaan noin vuonna 2700 eaa. Kiinan lääketieteen kantaisä Shennong poltti nuotiossa teepensaan oksia, jotta saisi vetensä kiehumaan. Kuuma ilma nosti kuitenkin pensaan lehtiä ilmaan, lopulta tippuen kiehuvaan veteen. Hallitsija päätti maistaa tätä veden ja teelehtien seosta, ja vaikka maku oli hieman kitkerä, niin yllättyi hän sen piristävän rauhoittavasta tunteesta.

 

Todellisuudessa teen käytön yleistyminen tapahtui Kiinassa vasta noin tuhat vuotta tämän jälkeen. Euroopassa sen sijaan vihreä tee vain pari sataa vuotta vanha ilmiö, sillä mustan teen parempi säilyvyys ja helpompi haudutusprosessi loivat siitä vihreää teetä suositumman teelajikkeen.

keemun_pot.webp

Kofeiini

Vihreä teen kofeiinipitoisuus on mustan ja valkoisen teen väliltä. Valkoisen teen on kofeiinipitoisuus on nykyisen tiedon valossa kenties suurin, sillä siihen kerätään vain kevään ensimmäiset lehdet, joissa kofeiinipitoisuus on suurin. 

 

Vihreä tee kerätään myös suhteellisen aikaisin keväällä, josta johtuen sen kofeiinipitoisuus ei ole aivan yhtä suuri, vaikka poikkeuksia löytyykin. Vihreää teetä on kuitenkin massallisesti aina enemmän yhdessä kupissa, kuin esimerkiksi valkoista teetä, jolloin vihreä tee kupin todellinen kofeiinipitoisuus on lähellä valkoisen teen vastaava arvoa.

vihr-tee(2).png
black_tea_leafs
vihr-tee.png

Haudutus

Vihreän teen haudutuksessa sopiva lämpötila on noin 70-80 asteen paikkeilla. Annostele yksi teelusikka kuppia kohden.

 

Haudutusaika vaihtelee 1-3 minuuttiin, mutta usein 2 minuuttia on optimaalinen.

 

Vihreästä teestä voit myös halutessasi tehdä virkistävän jääteen, jolloin kannattaa annostella samalla tavalla ja hauduttaa yön yli jääkaapissa.

Tarkemmin haudutuksesta

Vihreän teen valmistus

1. Ensimmäinen vaihe

 

 Teen lehdet ensin kerätään usein aikaisintaan toukokuussa, ja keräystä jatketaan noin 88 päivää.

 

Keräyksen jälkeen teelehdet höyrytetään ja murskataan. Joskus tähä prosessiin liittyy myös teelehtien muotoiluvaihe

2. Toinen vaihe

Vihreän teen höyrytys on vanhin teen käsittelymenetelmä, ja sen avulla lehdet säilyvät ruohomaisen tuoreen vihreinä ja hapokkaina.

 

Vihreää teetä kuivatetaan eri tavoin. Usein kuivatukseen liittyy paahtoprosessi, jonka avulla tee muutuu rusehtavammaksi väriltään, mutta saa paahteisen makean maun.

 

Useita vihreän teen lajikkeita vielä seulotaan tämän jälkeen, jotta epäsäännölliset teelehdet eivät päätyisi lopputuotteeseen.

3. Lopputulos

Lopulta saadaan vihreän eri sävyissä säkenöiviä teelaatuja, joiden maku saattaa vaihdella suurestikkin sen perusteella, onko sato kevään ensimmäistä vai ei, ja kuinka paljon teetä on paahdettu tai seulottu.

 

Vihreän teen maku omaa usein silauksen umamia ja makeutta, joka luo siitä ainutkertaisen makukokemuksen. Tärkeintä on hauduttaa tee oikein, jotta kitkeryyttä ei ehdi syntyä.

vihr-tee(1).png
bottom of page