top of page

Yleistä kahvista

Tutustu kahvin kiehtovaan maailmaan!

Kahvilla on pitkä historia. Se on pitkään ollut yksi maailman vaihdetuimmista hyödykkeistä ja Etiopiasta löydetty kahvikasvi eri lajikkeineen on levinnyt eri puolille maailmaa.

Kahviteollisuus työllistää miljoonia ihmisiä. Viljelijästä paahtajaan ja myyjään heistä jokaisella on tärkeä rooli kahvintuotannossa. Kahvi on herkullinen mutta monimutkainen juoma, joka vaatii tarkkaa huomiota. Niin viljelijän, paahtajan, jälleenmyyjän kuin kuluttajankin on oltava huolellisia, jotta kahvijuomasta tulee todellinen aistinautinto.

Yleistä tietoa kahvista

Maailmassa juodaan päivittäin yli 2,2 miljardia kuppia kahvia. Kahvia viljellään trooppisella vyöhykkeellä, jota kutsutaan kahvivyöksi. Sieltä kahvipavut jatkavat matkaansa eri puolille maailmaa. Suurimpia kahvin tuottajamaita ovat Brasilia, Vietnam ja Kolumbia.

 

Kahvin päälajit ovat vivahteikas arabica ja voimakkaampi robusta. Näiden lisäksi erilaisia alalajikkeita on tunnistettu noin 60, joista jokaisella on oma makuvivahteensa. Tällä sivulla pääset tutustumaan tarkemmin eri papulajikkeisiin sekä kahvin tuotantoon ja sen historiaan.

Kahvin säilyttäminen

Kahvi pilaantuu nopeasti, jos sitä ei säilytetä oikein. Näillä vinkeillä pidät kahvisi helposti tuoreena.

Näin säilytät kahvin oikein

  • Pidä kahvi koko ajan omassa pakkauksessaan. Jos käytät kahvipurkkia, pane kahvipaketti sen sisälle omassa pakkauksessaan.

  • Sulje kahvipaketti ja mahdollinen kahvipurkki aina tiiviisti. Näin kahviin ei pääse happea eikä hajuja esimerkiksi muista elintarvikkeista.

  • Säilytä kahvi kuivassa paikassa huoneenlämmössä, valolta suojattuna. Lämmönvaihtelun vuoksi esimerkiksi hellan viereinen kaappi ei ole oikea paikka kahville.

Tarvitseeko kahvi säilyttää jääkaapissa?

Jos juot kahvia vain harvoin, voit säilyttää tiiviisti suljettua kahvipakettia jääkaapissa. Näin se säilyy pidempään tuoreena. Hyvä peukalosääntö on, että jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon, silloin se kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että paketti on suljettu ilmatiiviisti. Näin kahviin ei tartu voimakkaat ruuan tuoksut jääkaapista.

Kannattaako kahvia pakastaa?

Jos kahvin käyttämiseen tulee pidempi tauko, sen voi pakastaa. Myös pakastettaessa kahvin tulee olla huolellisesti ja ilmatiiviisti pakattu.

Kun otat kahvin pakastimesta, anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen paketin avaamista. Muuten lämpimän huoneilman ja jäisen kahvin kohtaaminen saavat aikaan sen, että kosteus tiivistyy, ja kahvi menee pilalle. Tämän vuoksi pakastettua kahvia ei saa pakastaa uudelleen.

Miksi kahvi pilaantuu herkästi?

Kahvi sisältää kasvisrasvaa, joka eltaantuu helposti – samalla tavalla kuin pöydälle unohtunut voirasia. Pilaantuminen johtuu siitä, että kahvi on kosketuksissa ilman, lämmön, valon tai kosteuden kanssa.

Näillä neljällä niksillä estät kahvin pilaantumisen:

  • Vältä ilmakylvyt. Älä kaada kahvia sen omasta pussista kahvipurkkiin, vaan pane se purkkiin omassa pakkauksessaan.

  • Sulje pakkaus tiiviisti. Näin kahvi ei altistu kosteudelle tai hajuille.

  • Säilytä tasaisessa lämpötilassa. Kahvia ei kannata pitää vaikkapa lämpenevien kodinkoneiden vieressä.

  • Säilytä pimeässä. Kahvi kuuluu kaappiin tai läpinäkymättömässä pakkauksessaan kahvipurkkiin. Suora auringonvalo pilaa sen nopeasti.

 

Hyvä kahvipurkki pitää kaikki kahvin viholliset loitolla. Se on ilmatiivis, eikä päästä kosteutta tai valoa lävitseen.

Kahvilaitteiden puhdistus

Kahvinkeittimen puhdistaminen säännöllisesti on tärkeää. Mikäli kahvipannu on pinttynyt ja siihen on jäänyt kahvin rasvoja, ei kahvista tule hyvää. Jos kahvin sisältämä rasva jää laitteen osiin, se liukenee juomaan ja antaa sille eltaantuneen maun. Käytön jälkeen lasipannu ja suodatin tulisi pestä käsin kuumalla vedellä ja astianpesuaineella.

On myös tärkeää muistaa, että aloittaessasi kahvinvalmistuksen, tulee  vesi mitata kahvinkeittimen vesisäiliöön puhtaalla, vain veden annosteluun tarkoitetulla mittakannulla. Näin et siirrä kahvirasvaa koneen putkistoihin.

mutteripannu.png
bottom of page