top of page

Hyvän teen äärellä.

Kaikki mitä teen haudutuksesta tulee tietää.

Yleisohje teen haudutukseen.

1. Puhdas raikas vesi on hyvän teen perusta.

2. Mittaa yksi teelusikallinen teetä kuppia kohden tai jos haluat valmistaa vahvempaa teetä, niin annostele makusi mukaan enemmän. (Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että yksi teelusikka teetä vastaa noin 2 - 3 dl valmista teetä). 

3. Kaada lämmitetty vesi teen lehdille ja anna hautua 1 - 10 minuuttia teepakkauksen ohjeen mukaan. (Teepakkauksista löydät ohjeellisen haudutusajan pituuden). Liian pitkä haudutusaika tekee teestä kitkerää, liian lyhyt taas ei välttämättä riitä teen täydelliseen/riittävään uuttumiseen. 

4. Poista teen lehdet juomasta ja lisää makeutusta maun mukaan.

8329249.jpg

Teen haudutusaika riippuu teen laadusta ja teen lehtien koosta.

Yleensä vihreää teetä haudutetaan lyhyemmän aikaa kuin mustia teelaatuja. Mustaa teetä haudutettaessa vesi voi olla lähes kiehuvan kuumaa (ideaali lämpötila n. 95 astetta). Vihreään teehen tulevan veden suositellaan jäähdytettävän* teelaadusta riippuen 75-90-asteiseksi. Haudutusvälineeksi voit valita tilanteeseen ja tunnelmaan sopivan teesihdin, modernin teepressopannun, valurautakannun tai lasipannun.

 

 *Nykyään on saatavilla myös vedenkeittimiä, joissa on mahdollista valita haluttu lämpötila. Toki lämpömittarillakin pärjää varsin hyvin.  

8329249.jpg

Jos tee maistuu kitkerältä, tarkista seuraavat asiat:

1.Liian pitkä haudutusaika Teen lehdet sisältävät parkkihappoja, jotka liukenevat kuumaan veteen haudutuksen aikana. Liika parkkihappopitoisuus maistuu kitkeryytenä, mistä syystä jokaisella teellä on oma suositeltu haudutusaikansa. Haudutuksen jälkeen uuttuminen pitää pysäyttää, yleensä poistamalla lehdet teejuomasta. 

 

2. Huolimaton haudutus Olet ehkä poistanut vain osan teen lehdistä. Haudutusaika on ollut oikea, mutta osa lehdistä jäi kupin tai kannun pohjalle. Kupin/kannun pohjalle jääneet lehdet voivat tehdä juomasta ajan kuluessa kitkerän.

 

3. Annosteluvirhe − tee on liian vahvaa Jos annostelet liian paljon lehtiä, juomasi hautuu voimakkaaksi ja maistat tämän joissain teissä kitkeryytenä. Älä siis vain kaada lehtiä kuppiin tai kannuun, vaan mittaa oikea määrä teetä.

 

4 Parkkihappoiset teelaadut On teelaatuja, joilla on luonnostaan korkea parkkihappopitoisuus ja aavistuksen kitkerä perusmaku. Kun tee kasvaa korkeassa ilmanalassa, jossa maaperä on karu ja ilmasto viileä, tulee teenlehdistä normaalia kovempia ja puumaisempia. Esimerkiksi Darjeeling-alueen tee on ominaismaultaan shampanjamaisen kirpeä ja liian pitkä haudutus tekee juomasta nopeasti kitkerän.

 

5 Säilytysvirhe Kuivat teenlehdet imevät itseensä helposti kosteutta ja muita makuja, jos et säilytä teetä kuivassa ja auringonvalolta suojatussa paikassa. On tärkeää pitää teenlehdet hyvin suljettuina pussissa tai tiiviissä säilytysastiassa. 

 

6. Vesi Raikas ja puhdas vesi on hyvän teen maun perusta. Käytä vain tuoretta raikasta vettä. 

black_tea_leafs
black_tea_leafs
green_tea_leafs

Haudutusohje kiireiselle:

Usein ajatellaan, että teehetken pitäisi olla täysin kiireetön ja rauhallinen hetki. Aina ei kuitenkaan ole aikaa rauhoittua teekupin ääreen, vaan tee on nautittava nopeasti. Tässä ohjeet hieman kiireisemmälle teenjuojalle.

 

1. Vihreä ja valkoinen tee hautuvat nopeasti (haudutusaika yleensä 1-2 min) Kun valitset kuppiisi vihreää tai valkoista teetä, teejuoma on valmista muutamassa minuutissa. Todennäköisesti sinulla on kiireenkin keskellä minuutti tai kaksi aikaa teellesi. 

 

2. Lisää kylmää vettä kiehuneeseen veteen Sinun ei välttämättä tarvitse odottaa, että kiehuva vesi jäähtyy oikeaan lämpötilaan. Lisää siis kiehauttamasi veden joukkoon hieman kylmää vettä, niin se viilenee sopivasti ja voit kaataa veden teen lehdille ilman, että juomasta tulee kitkerää. Viidennes hanakylmää vettä kiehuvaan veteen saa veden sopivan lämpöiseksi vihreää teetä varten. 7

 

3.Valitse sellaisia teelaatuja, jotka eivät kitkeröidy helposti tai ollenkaan Jotkut teelaadut sisältävät vähemmän parkkihappoja, jolloin ne eivät kitkeröidy niin helposti. Yleensä ajatellaan, että kiinalaiset teet eivät kitkeröidy yhtä nopeasti, kun taas esim. intialaiset ja japanilaiset teet kitkeröityvät helposti liian pitkään haudutettaessa. 

Ohjeelliset teen haudutusajat sekä -lämpötilat:

Musta tee

Haudutuslämpötila 90-95°C

Haudutusaika 3 - 5 min

Suositellut haudutuskerrat 2 - 3

Vihreä tee 

Haudutuslämpötila 70-80°C

Haudutusaika 1 - 4 min

Suositellut haudutuskerrat 2 - 3

327136.jpg
bottom of page