top of page
keemun.png

Yleistietoa mustasta teestä

Musta tee on länsimaissa se juoduin teelaatu. Musta tee on maultaan eri teelaaduista vahvin, joka on osasyy sen suureen suosioon. Vahva maku johtuu sen pitkästä käsittelyprosessista, jonka avulla teen luonnonmukainen kitkerä maku katoaa lähes täysin. 

keemun.jpeg

Mustan teen historia

Musta tee on vihreän teen pikkuveli, ja sen käyttö alkoi huomattavasti myöhemmin, kuin vihreän teen. Sen sijaan Euroopassa musta tee saavutti suosiota paljon vihreää aikaisemmin.

Musta tee oli Eurooppalaisille helppo hauduttaa, ja 1600-luvun puolessavälissä seurapiireissä alkoi maito teen nauttiminen, jossa mustaan teehen lisättiin reilusti maitoa tuomaan makua.

Mustan teen juuret ovat silti Aasiassa, josta suuri osa mustasta teestä edelleenkin valmistetaan, mutta siellä punaisena teenä tunnettu musta tee ei ole samanlaista suosiota saavuttanut, kuin Euroopassa.

keemun_pot.webp

Kofeiini

Mustassa teessä on kofeiinia, mutta mustan teen kofeiinin määrä on kiistelty aihe. Aiemman käsityksen mukaan musta tee olisi kofeiinipitoisinta, mutta koska mustan teen keräyksessä lehdet ovat usein hieman vanhempia lehtiä, niin niiden kofeiinipitoisuus ei ole usein kovinkaan suuri. 

WhittardOfChelseaKeemun_low.jpg
black_tea_leafs
keemun_pot.webp

Haudutus

Mustan teen haudutus on suhteellisen helppoa. Veden lämpötilan tulisi olla 90-95 astetta, eli hitusen kiehuvaa vettä viileämpää.

 

Tämän lämpötilan voit saavuttaa ottamalla veden liedeltä hieman ennen kiehumista, tai lisäämällä hieman viileää vettä kiehuvaan veteen, tai vain odottaa pikkuhetken.

Vaikka lämpötila ei olisikaan aivan oikea, niin se harvoin mustan teen kohdalla on ongelma, sillä se ei kitkeröidy kovinkaan helposti. Annostele 1tl per kuppi, ja anna hautua 2-5 minuuttia. Tarkemmin haudutuksesta  

Mustan teen valmistus

1. Ensimmäinen vaihe

 

Mustan teen valmistus on monivaiheinen prosessi, jonka avulla musta tee saa tyypillisen makunsa ja värinsä.

 

 Mustan teen valmistuksessa ensimmäiseksi vihreät teelehdet nahistetaan, jolloin niiden päälle puhalletaan kosteaa lämmintä ilmaa. 

 

Tämän jälkeen lehdet rullataan, jolloin lehtien solurakenne rikkoutuu ja lehdistä tihkuu solunesteitä, jotka sekoittuvat lehtimassaan.

2. Toinen vaihe

Seuraavaksi rullatut, vihreät lehtimassat siivilöidään koon mukaan hapetusta varten. Sitten seulotut lehtimassat siirretään kosteaan ja lämpimään tilaan omille alustoilleen ja hapetusprosessi käynnistyy.

 

Rullauksessa lehden pintaan tihkuneet katekiinit ja entsyymit alkavat reagoida kemiallisesti keskenään. Happi nopeuttaa prosessia. Lehden väri muuttuu vihreästä ruskeaksi. 

3. Lopputulos

Hapettumisen jälkeen lehdet kuivataan ja kuumennetaan 80 asteeseen jolloin lehdet saavat lopullisen tumman värinsä ja hyvän säilyvyytensä. Lopuksi kuivat lehdet seulotaan lehtikoon mukaisesti ja pakataan.

 

Mustan teen lehtien väri vaihtelee vaalean ruskeasta lähes mustaan. Valmis juoma voi väriltään vaihdella punaisesta kullanruskeaan ja syvään tummaan. Mustan teen tuottajamaita ovat esim. Intia, Kiina, Kenia ja Vietnam. 

keemun.png
bottom of page